Zamknij
REKLAMA

Profesjonalne urządzenia gastronomiczne: szafy chłodnicze

16:05, 29.03.2022 | Materiał Partnera
Skomentuj

Szafy chłodnicze to niezbędne elementy w wyposażeniu każdego lokalu gastronomicznego. Nowoczesna szafa chłodnicza Stalgast to możliwość utrzymania idealnej świeżości wszystkich produktów spożywczych. Dzięki czemu można skutecznie dbać o najwyższą jakość serwowanych danych. Dodatkowo urządzenia chłodnicze pomagają skutecznie ograniczyć straty żywności.

 

Wykorzystując nowoczesne technologie można także utrzymać wysoką jakość produktów spożywczych, a także zachować szereg witamin oraz minerałów, co dotyczy w szczególności owoców i warzyw.

Profesjonalna szafa chłodnicza gastronomiczna

Najważniejsze cechy, którymi powinna charakteryzować się szafa chłodnicza służąca do magazynowania produktów spożywczych to oczywiście funkcjonalność, lecz również wysoka wydajność. Co więcej niezbędne jest także szeroki zakres temperatur, który musi być dopasowany do charakteru i rodzaju wychowywanych produktów spożywczych. W przypadku lokali gastronomicznych warto kierować się bardzo szerokim zakresem temperatur, gdyż tylko wówczas z urządzenie będzie wystarczająco uniwersalne.

Szafa chłodnicza dla branży gastronomicznej

Co więcej szafy chłodnicze powinny być dostosowane do przechowywania pojemników GN. Dzięki temu szafa chłodnicza Stalgast jest bardzo praktyczny i pozwala na szybką wymianę pojemników, w których znajduje się żywność. Doskonałą jakością charakteryzuje się także szafa chłodnicza, która jest przeszklona. Dzięki temu z łatwością zaobserwować jej zawartość, co okazuje się niezwykle praktycznie zwłaszcza w sklepach, lecz także w barach oraz restauracjach. W ten sposób można prezentować wszystkie produkty, desery również napoje w butelkach oraz przekąski. Dzięki przeszkleniu nie ma konieczności ciągłego otwierania szafy chłodniczej w celu sprawdzenia jej zawartości. To zaś powoduje, że unika się strat energii, a tym samym można oszczędzać na energii elektrycznej.

Poszczególne modele szaf chłodniczych stosowane w gastronomii różnią się przede wszystkim układem chłodzenia. Możliwe jest chłodzenie statystyczne, które występuje najczęściej w tańszych modelach. Wówczas i dochodzi do cyrkulacji powietrza, tylko naturalnej konwekcji. Tym samym temperatura w górnej części jest wyższa aniżeli w niższej części. Najbardziej ekonomiczne, a jednocześnie wydajne rozwiązanie to chłodzenie dynamiczne, które charakteryzuje się utrzymywaniem stałej temperatury w każdym miejscu. To możliwe dzięki systemowi cyrkulacji wewnątrz chłodziarki. Tego typu urządzenia są jednak znacznie bardziej kosztowne.

(Materiał Partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
0%