Dieta bezglutenowa zalecana jest szczególnie osobom cierpiącym na celiakię oraz zmagającym się z różnymi nietolerancjami pokarmowymi, czy alergiami na pszenicę, ale stała się ona tak popularna, że słyszał o niej niemal każdy, kto interesuje się zdrowym trybem życia i zdrową żywnością. Okazuje się, że rezygnacja z glutenu może mieć pozytywny wpływ na organizm także u osób, które nie mają na niego żadnej alergii.
W ostatnim czasie wokół glutenu narosło wiele mitów, jednak wiele osób może wciąż zastanawiać się czym jest właściwie gluten i dlaczego eliminuje się go z podstawowych produktów żywnościowych?
Gluten to białko, które powszechnie występuje w ziarnach zbóż takich jak:
Tym samym znajdziemy go również we wszystkich produktach, które wytwarzane są z wymienionych powyżej produktów. Problem w tym, że może okazać się, iż większość produktów, które spożywamy na co dzień zawierają gluten. Będą to między innymi:
Ponadto gluten, dzięki swoim właściwościom dodawany jest często do słodyczy, ketchupów, pasztetów oraz wielu innych. Biorąc pod uwagę fakt, że tak wiele artykułów w sklepach zawiera gluten, osoby które chcą z niego zrezygnować stają przed nie lada wyzwaniem. Na szczęście coraz więcej produktów spożywczych dostępnych jest także w wersji bezglutenowej. Zawierają one zwykle symbol przekreślonego kłosa, co jest oznaczeniem międzynarodowym i daje klientom pewność, że wybierany produkt nie zawiera glutenu. Zwykle bezglutenowe zakupy można zrobić w wyspecjalizowanych sklepach oferujących zdrową żywność. Kupimy tam między innymi bezglutenowe mąki do wypieku chleba, bezglutenowe wędliny, chleb bezglutenowy, czy ciastka kruche bezglutenowe.
Jeżeli chodzi o różnego rodzaju wypieki bezglutenowe, osoby stosujące dietę wykluczającą produkty zbożowe mogą liczyć na wiele ciekawych alternatyw. Obecnie coraz więcej usług gastronomicznych otwiera się na klientów, oferując w menu placki ziemniaczane bezglutenowe, potrawy zawierające bezglutenowy makaron, czy nawet pizzę bez glutenu.
Podobnie sytuacja wygląda, jeżeli chodzi o pieczywo. Aktualnie całkiem dochodowym biznesem okazuje się być piekarnia bezglutenowa, która przyciąga nie tylko osoby zmuszone do diety przez problemy trawienne, ale także osoby rezygnujące z glutenu dla poprawy samopoczucia, czy po prostu ciekawskich, chcących spróbować bezglutenowych wypieków.
Pieczywo bez glutenu także znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością, a także w sklepach internetowych. Możemy także przygotować je samodzielnie we własnym domu, korzystając z odpowiedniej mieszanki mąk. Najczęściej do wypieku chleba stosuje się mieszankę tak zwanych mąk bazowych, czyli ryżowej, gryczanej, jaglanej i owsianej.
Osoby, które chcą przygotować sobie rano śniadanie do pracy mogą zadać sobie pytanie gdzie kupić bułki bezglutenowe? Otóż bułki bezglutenowe podobnie jak chleb można kupić w bezglutenowych piekarniach coraz częściej spotykanych na osiedlach, w sklepach oferujących zdrową żywość, czy po prostu w sklepach internetowych.
Podsumowując, pomimo, że dieta bezglutenowa wymaga wiele samozaparcia, produkty bezglutenowe na szczęście są dzisiaj dostępne dla każdego z nas.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz