Zamknij

56 lat smaku i tradycji – Bar Pasztecik obchodzi urodziny

. 17:46, 17.10.2025 Aktualizacja: 19:49, 17.10.2025
Skomentuj fot. Urząd Marszałkowski fot. Urząd Marszałkowski

Od ponad pół wieku mieszkańcy Szczecina i turyści odwiedzają kultowy bar przy al. Wojska Polskiego 46, by spróbować ciepłych, drożdżowych pasztecików z różnorodnym nadzieniem. W poniedziałek, 20 października, szczeciński przysmak obchodzi swoje 56. urodziny.

 

Historia pasztecika szczecińskiego sięga końca lat 60. XX wieku. W 1969 roku Szczecińska Spółdzielnia Społem otrzymała z radzieckiego demobilu specjalną maszynę do wyrabiania drożdżowych „pierożków”, które nazwano pasztecikami. Pierwotnie najpopularniejszym nadzieniem było mięso, jednak w latach 80. pojawiły się także wersje z masą jajeczną, rybną czy twarożkiem, zarówno na słodko, jak i słono. Obecnie oprócz mięsnych, w sprzedaży dostępne są także z pieczarkami i żółtym serem czy kapustą i grzybami.

– Pasztecik szczeciński i wyjątkowa atmosfera baru przy al. Wojska Polskiego 46 stały się ikoną kulinarną Szczecina. To smak, który łączy pokolenia i jest rozpoznawalny w całym regionie. Turyści często wpisują bar na listę miejsc, które warto odwiedzić będąc w Szczecinie. Zachęcam do degustacji szczególnie w dniu jego święta – podkreśla marszałek województwa Olgierd Geblewicz.

– 20 października zapraszamy do Baru Pasztecik przy al. Wojska Polskiego 46 w Szczecinie, aby wspólnie świętować 56 urodziny tradycyjnego pasztecika. Zapraszamy wszystkich szczecinian, turystów do konsumowania pysznych i gorących pasztecików – serwujemy trzy rodzaje pasztecików: z mięsem, z pieczarkami i żółtym serem oraz z kapustą i grzybami – mówi Bogumiła Polańska właścicielka Baru Pasztecik.

Dzięki inicjatywie Bogumiły Polańskiej szczeciński pasztecik w grudniu 2010 roku został wpisany na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych.

Receptura tego przysmaku opiera się wyłącznie na naturalnych składnikach i tradycyjnych metodach wyrabiania ciasta drożdżowego. Sekret smaku tkwi w idealnych proporcjach i sposobie mieszania składników. Prawdziwy pasztecik jest serwowany prosto z maszyny służącej do jego wypieku.

Pierwszy bar „Pasztecik” powstał w październiku 1969 roku przy al. Wojska Polskiego 11, naprzeciw kina „Kosmos”. Sześć lat później, przy al. Wojska Polskiego 46, otwarto kolejny lokal, który do dziś jest jedynym miejscem serwującym paszteciki według oryginalnej receptury. Bar z numeru 11 przeniósł się pod numer 46, kiedy jego pawilony zostały wyburzone na początku lat 90. Do dziś ceniony jest za  niepowtarzalną atmosferę. Jego wystrój nie zmienił się od otwarcia. Gości wita charakterystyczny szyld, a w środku znajduje się charakterystyczna mozaika.

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu police24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%