Zamknij

Foremka do chleba – łatwy sposób na bochenki o doskonałej formie

11:58, 12.11.2024 art. sponsorowany Aktualizacja: 11:58, 12.11.2024

Otwierasz restaurację, w której planujesz podawać również własnej roboty pieczywo? Chcesz spróbować swoich sił na nowym rynku i planujesz stworzyć kameralną, rzemieślniczą piekarnię? Potrzebujesz profesjonalnego wyposażenia, a przykładem jest foremka do chleba. Dowiedz się, jak ją wybrać.

Z czego powinna być forma do pieczenia chleba?

Forema do chleba może zostać wykonana z różnych materiałów – formy wytwarza się m.in. ze szkła, silikonu czy ceramiki. Jednak w przypadku foremek do użytku profesjonalnego ta kwestia ma kluczowe znaczenie. Jaki materiał sprawdza się najlepiej w przypadku foremek do chleba wykorzystywanych w restauracjach czy piekarniach? Odpowiedź na to pytanie można znaleźć w ofertach dystrybutorów urządzeń, wyposażenia i akcesoriów dla branży piekarniczej.

Przykładowo firma hert.pl proponuje foremki do chleba wykonane ze stali nierdzewnej. Materiał ten nieprzypadkowo cieszy się dużą popularnością wśród profesjonalistów. Powody? Stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z żywnością, wyróżnia się też odpornością na wysoką temperaturę i uszkodzenia mechaniczne. W rezultacie foremka do chleba ze stali nierdzewnej to zakup na lata – taka forma pozwoli wypiec tysiące bochenków.

Wybór foremek do chleba ze stali nierdzewnej jest duży. Dostępne produkty różnią się m.in. wielkością i kształtem – zamówić możesz choćby foremki do wypieku chleba trójkątnego.

Czemu opłaca się używać form do pieczenia chleba?

W zależności od rozmiaru restauracji możesz wypiekać od kilku do kilkunastu bochenków chleba dziennie. Inaczej jest w piekarni – ta działalność opiera się na wypiekach piekarniczych, a chleb jest uznawany za najbardziej podstawowy produkt. Dlaczego foremka do chleba przyda Ci się bez względu na profil biznesu?

Foremka do chleba to:

  • prosta metoda, aby dostarczyć wypieki o deklarowanej gramaturze – ma to znaczenie zarówno z perspektywy klienta, jak i finansów Twojej firmy;
  • sposób, aby zapewnić zróżnicowany asortyment – możesz wypiekać chleby o różnym kształcie i wadze;
  • rozwiązanie, które pozwala usprawnić pracę – nawet w niewielkiej, rzemieślniczej piekarni warto wykorzystać zestaw foremek wraz ze stalową ramą, która ułatwia operowanie foremkami.

Jak użyć form do pieczenia chleba w celu zwiększenia sprzedaży?

Prowadząc piekarnię, nie musisz oferować wyłącznie pieczywa – możesz rozszerzyć ofertę, proponując swoim klientom (np. sklepom czy klientom indywidualnym – gdy masz własną sieć dystrybucji) świeże i pyszne kanapki. To rozwiązanie sprawdzi się też w restauracji – przed południem możesz zaproponować kanapki na wynos. Aby jednak uruchomić sprzedaż takiego asortymentu, zwykła foremka do chleba to za mało – przyda się foremka typu sandwich.

Foremka przeznaczona do wypieku chleba typu sandwich zapewnia optymalną bazę do kanapek – kromki o powtarzalnym kształcie. Idealnie prostokątne bochenki chleba pozwalają też zminimalizować liczbę kromek, które nie zostaną wykorzystane. To spora oszczędność i jednocześnie sposób na przygotowanie kanapek, które będą różniły się wyłącznie zawartością, nie zaś wielkością czy grubością użytych kromek pieczywa.

(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%