Otwierasz restaurację, w której planujesz podawać również własnej roboty pieczywo? Chcesz spróbować swoich sił na nowym rynku i planujesz stworzyć kameralną, rzemieślniczą piekarnię? Potrzebujesz profesjonalnego wyposażenia, a przykładem jest foremka do chleba. Dowiedz się, jak ją wybrać.
Forema do chleba może zostać wykonana z różnych materiałów – formy wytwarza się m.in. ze szkła, silikonu czy ceramiki. Jednak w przypadku foremek do użytku profesjonalnego ta kwestia ma kluczowe znaczenie. Jaki materiał sprawdza się najlepiej w przypadku foremek do chleba wykorzystywanych w restauracjach czy piekarniach? Odpowiedź na to pytanie można znaleźć w ofertach dystrybutorów urządzeń, wyposażenia i akcesoriów dla branży piekarniczej.
Przykładowo firma hert.pl proponuje foremki do chleba wykonane ze stali nierdzewnej. Materiał ten nieprzypadkowo cieszy się dużą popularnością wśród profesjonalistów. Powody? Stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z żywnością, wyróżnia się też odpornością na wysoką temperaturę i uszkodzenia mechaniczne. W rezultacie foremka do chleba ze stali nierdzewnej to zakup na lata – taka forma pozwoli wypiec tysiące bochenków.
Wybór foremek do chleba ze stali nierdzewnej jest duży. Dostępne produkty różnią się m.in. wielkością i kształtem – zamówić możesz choćby foremki do wypieku chleba trójkątnego.
W zależności od rozmiaru restauracji możesz wypiekać od kilku do kilkunastu bochenków chleba dziennie. Inaczej jest w piekarni – ta działalność opiera się na wypiekach piekarniczych, a chleb jest uznawany za najbardziej podstawowy produkt. Dlaczego foremka do chleba przyda Ci się bez względu na profil biznesu?
Foremka do chleba to:
Prowadząc piekarnię, nie musisz oferować wyłącznie pieczywa – możesz rozszerzyć ofertę, proponując swoim klientom (np. sklepom czy klientom indywidualnym – gdy masz własną sieć dystrybucji) świeże i pyszne kanapki. To rozwiązanie sprawdzi się też w restauracji – przed południem możesz zaproponować kanapki na wynos. Aby jednak uruchomić sprzedaż takiego asortymentu, zwykła foremka do chleba to za mało – przyda się foremka typu sandwich.
Foremka przeznaczona do wypieku chleba typu sandwich zapewnia optymalną bazę do kanapek – kromki o powtarzalnym kształcie. Idealnie prostokątne bochenki chleba pozwalają też zminimalizować liczbę kromek, które nie zostaną wykorzystane. To spora oszczędność i jednocześnie sposób na przygotowanie kanapek, które będą różniły się wyłącznie zawartością, nie zaś wielkością czy grubością użytych kromek pieczywa.