Sól to nieodłączny element wielu potraw. Przede wszystkim ma poprawiać walory smakowe jedzenia. Kluczowe jest to, abyś spożywał maksymalnie 5 g soli dziennie, czyli tyle, ile ma jedna, płaska łyżeczka. Wybieraj też sól, która jest najsmaczniejsza i najlepsza pod względem składu chemicznego. Sprawdź, która sól jest najzdrowsza.
Za najlepszą i najzdrowszą sól uważa się sól himalajską. Dlaczego? Jest nieoczyszczona, a do tego nie dodaje się do niej żadnych substancji przeciwbrylujących. Dzięki temu jest naprawdę wartościowa – ma w swoim składzie wapń, selen, cynk, mangan i żelazo. Posiada ponad 80 różnych minerałów i pierwiastków śladowych. Poza tym zawiera mniejszą ilość sodu w porównaniu do soli kuchennej.
Dodatkową jej zaletą jest miejsce wydobywania soli himalajskiej, czyli Pakistan, a także sposób wydobycia. W tym celu wykorzystuje się środki wybuchowe, ale cała praca jest wykonywana ręcznie, dzięki czemu na tym etapie nie dochodzi do dodatkowych zanieczyszczeń.
Nie musisz szukać daleko, bo w Polsce również jest dostępna jedna z najzdrowszych rodzajów soli, czyli sól kłodawska. Jak sama nazwa wskazuje, jest ona wydobywana w Kłodawie, a czym się charakteryzuje? Przede wszystkim dużą zawartością jodu – żaden więcej rodzaj soli nie ma jej tak dużo. Oprócz tego sól kłodawska jest nieoczyszczona i naturalna, dzięki czemu w składzie ma mnóstwo minerałów np. magnez, wapń i żelazo.
Kolejnym, zdrowym rodzajem soli jest sól morska, która jest pozyskiwana przez odparowywanie wody morskiej. Wartości zdrowotne tego typu soli zależą przede wszystkim od miejsca, z jakiego jest wydobywana. Najlepiej, abyś wybierał sól morską z mniej uprzemysłowionych krajów. Taka sól ma większą ilość minerałów typu magnez, wapń i potas. Dzięki temu charakteryzuje się lekko morskim smakiem.
Sól Kala Namak znana również jako czarna sól himalajska pochodzi z Indii i Pakistanu. Zaletą tego rodzaju jest bogata zawartość siarczki, dzięki czemu ma charakterystyczny, siarkowy zapach i smak. Właśnie to sprawia, że to jeden z najbardziej specyficznych typów soli. Jednak świetnie sprawdzi się do potraw kuchni azjatyckiej.
Ze względu na dużą zawartość siarczków sól Kala Namak wspiera układ trawienny.
Co w przypadku tradycyjnej soli kuchennej? Czy jest zdrowa? Zazwyczaj w sklepach dostępna jest rafinowana wersja, czyli oczyszczona, a tym samym jest też pozbawiona cennych składników mineralnych. W konsekwencji to praktycznie czysty chlorek sodu. Zazwyczaj dodawany jest jednak jod, aby zapobiec niedoborom tego minerału.
Jeśli zależy Ci na ekonomicznym rozwiązaniu, to możesz wybrać sól morską, ale pamiętaj, że inne rodzaje soli mają więcej minerałów i pierwiastków śladowych.
Chcesz się zdrowo odżywiać, ale nie masz czasu gotować? Sprawdź dietę pudełkową: zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/szczecin/.