Zamknij

Czy jajowar to użyteczny gadżet kuchenny?

00:03, 27.01.2023 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 00:37, 27.01.2023
Skomentuj

Jajowar to urządzenie do gotowania jajek i robi dokładnie to, czego się od niego oczekuje. Chociaż teoretycznie można gotować jajka w garnku, tylko jajowar zagotuje je idealnie zgodnie z oczekiwaniami. Co więcej, jajka nie pękną i dadzą się łatwo obrać. Co to jest jajowar?

 

Co to jest jajowar?

Jajowar jest niedużym i bardzo poręcznym urządzeniem służącym do gotowania jajek. Składa się z podstawy, do której wlewa wodę, tacki na jajka oraz kopulastego, najczęściej przezroczystego, przykrycia. Jajka nie są gotowane w wodzie jak metodą tradycyjną, ale na parze. W zestawie z jajowarem znajduje się też miarka do wody z nakłuwaczem.

Jajowar to jedno z tych urządzeń, o których się myśli, że są zbędne, ale gdy raz się spróbuje używania, to trudno sobie wyobrazić funkcjonowanie bez niego.

 

Dlaczego warto mieć jajowar?

Gotowanie jajek nie jest skomplikowanym zajęciem, co – paradoksalnie – bardzo utrudnia cały proces. Niezwykle łatwo jest się zagapić, nie dopilnować momentu zagotowania i wyjęcia jajek z wody. W efekcie jajka, które miały być miękkie, są półtwarde, półtwarde są całkiem twarde, a twarde – niestety za bardzo ugotowane?.

Jajowar jest odpowiedzią na pytanie o to, jak ugotować idealne jajko na miękko, twardo lub półtwardo. Jest niezastąpionym urządzeniem kuchennym dla smakoszy jajek. Nie zajmuje dużo miejsca, jego cena także jest bardzo przystępna. Właściwie nie ma argumentów przemawiających za niekupowaniem jajowarów.

 

Za co polubimy jajowar?

Jajka gotowane w jajowarze nie pękają. To zasługa nakłuwania ich przed gotowaniem nakłuwaczem wbudowanym w miarkę do wody. Odpowiedniej długości i grubości igła pozwala sprawnie i bezpiecznie nakłuć jajko – skorupka nie pęknie, a jajko nie wypłynie. Nie ma też obaw o przebicie żółtka.

Przy gotowaniu metodą tradycyjną jajka obijają się o siebie, więc nietrudno o ich pęknięcie.

Jajka gotowane w jajowarze łatwiej się obierają. Każdy, kto choć raz złorzeczył w myślach na niedające się obrać jajko, na pewno pokocha jajowary (https://www.eldom.eu/sklep/kategoria/jajowary).

Jajowar ma trzy stopniową regulację twardości gotowania jajek. Można sobie wybrać, czy jajko ma być miękkie, półtwarde, czy twarde. I dokładnie takie będzie! Po ugotowaniu jajek jajowar wyłączy się automatycznie, więc nie ma obaw, że jajko będzie się gotowało za długo.

Nawet jeśli zapomnimy o jajkach gotujących się w jajowarze, nic złego się nie stanie. Jajowar wyłączy się po zaprogramowanym czasie. To urządzenie jest całkowitym zaprzeczeniem gotowania jajek metodą tradycyjną, w której przez nieuwagę można nawet spalić garnek.

Jajowar działa na prąd, jednak jego pobór jest niski. Do gotowania jajek nie jest potrzebna kuchenka gazowa ani elektryczna. Bezpieczeństwo obsługi jajowarów jest tak duże, że mogą z nich korzystać nawet dzieci.

 

Czy jajowar nadaje się do zabrania w podróż?

Jak najbardziej tak. Docenią go szczególnie rodzice małych dzieci, które lubią jeść jajka na śniadanie lub kolację.

Jajowar jest urządzeniem małym i lekkim, łatwo go utrzymać w czystości. Zmieści się nawet w niedużej walizce. Na pewno usprawni przyrządzanie posiłków w pensjonacie, hotelu i na campingu, gdzie jajka na miękko smakują najlepiej.

 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%