Zamknij

Technologia XXI wieku w przemyśle spożywczym

11.59, 24.01.2023 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 12.02, 24.01.2023
Skomentuj

Dzisiaj w zasadzie w każdym obszarze życia zauważamy postęp technologiczny. Dotyczy on również przemysłu spożywczego, czego dowodzi postępująca w nim cyfryzacja. Chodzi tutaj choćby o ważenie produktów na poziomie przemysłowym, głównie w zakładach produkcyjnych. O co chodzi i dlaczego cyfrowy czujnik tensometryczny coraz częściej zastępuje klasyczny czujnik korzystający z kompensacji siły elektromagnetycznej? Wyjaśniamy!

 

Czujnik tensometryczny, czyli brak błędów i wysoka wydajność

Dowodem postępu technologicznego w branży przemysłowej jest wprowadzenie do użytku cyfrowego czujnika tensometrycznego. Działa on szybciej i dokonuje bardziej precyzyjnych pomiarów niż model elektromagnetyczny. W efekcie przekłada się to na brak lub przynajmniej zdecydowanie mniejszą liczbę błędów, które obecnie są szczególnie kosztowne. Dlaczego? Ponieważ przepisy UE w zakresie pakowania są aktualnie bardzo restrykcyjne. Zarówno przeładowanie paczki, jak i jej niedopełnienie są dopuszczalne tylko w minimalnych zakresach. Popełnienie błędu w tym obszarze oznacza dla producenta konieczność wyrzucenia towaru. Dochodzi zatem do strat, często bardzo kosztownych. Zatem zwiększenie precyzji pomiaru przekłada się na ograniczenie strat finansowych. Powinno to wystarczyć, aby przekonać każdego, że cyfrowy czujnik tensometryczny to dobry wybór.

Nowoczesny czujnik tensometryczny

Znakiem technologii XXI wieku jest Przemysłowy Internet rzeczy (IIOT). Mowa o rozwiązaniu, które daje przemysłowi spożywczemu bardzo duże możliwości. Wynika to choćby z opcji dokonywania precyzyjnego pomiaru cyfrowego z wykorzystaniem czujnika tensometrycznego. Jednym z takich czujników jest model FIT7A. Jest to sprzęt przystosowany do ważenia kontrolnego. Wyróżnia się bardzo krótkim czasem ustalania za sprawą niezwykle wysokiej częstotliwości. Mowa o urządzeniu, które pozwala przeprowadzać ważenie dynamiczne i to bez konieczności włączania do procesu sterowników dodatkowych czy jakiejkolwiek dodatkowej elektroniki ważącej. W przypadku tego czujnika odchylenie standardowe to jedynie 0,1g na każde 10 kg masy nominalnej.

 

(artykuł sponsorowany)
 
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
0%