Zamknij

Jakie cechy charakterystyczne mają naczynia do ciekłego azotu?

artykuł sponsorowany + 17:32, 13.10.2022 Aktualizacja: 17:33, 13.10.2022
Skomentuj

Skroplony azot znajduje szerokie zastosowanie w medycynie, technice czy gastronomii. Wykorzystywany jest w przypadku modnej kuchni molekularnej. Naczynia do ciekłego azotu muszą spełniać określone parametry. Służą do magazynowania tej substancji oraz jej transportowania.

 

Kilka słów o ciekłym azocie

Azot stanowi około 78% składu powietrza atmosferycznego. Na skutek działania ciśnienia i temperatury -196 stopni Celsjusza zmienia się w ciecz - pozbawioną zapachu i koloru. W takiej formie wykorzystywany jest np. do badań laboratoryjnych. Stosowany jest do wytwarzania komponentów fotowoltaicznych i elektronicznych. To popularny czynnik kriogeniczny używany do schładzania oraz mrożenia produktów. Ciekły azot to poza tym popularny gaz kalibracyjny. Ze względu na swoje specyficzne właściwości wymaga zastosowania odpowiednich zbiorników. Są to naczynia do ciekłego azotu zwane dewarami. 

Naczynia do ciekłego azotu - czym się wyróżniają?

Azot niestety szybko się ulatnia i paruje. Dotyczy to również sytuacji, gdy zamknięty jest w pojemnikach. Z uwagi na niską temperaturę skroplony azot ma wysoki poziom wymiany ciepła. Aby jak najdłużej zachować jego właściwości, do transportu i magazynowania tej cieczy kriogenicznej wykorzystywane są specjalne naczynia. Mają one doskonałe właściwości izolacyjne. To bardzo ważne podczas przewożenia w ciekłym azocie materiału biologicznego. Wtedy ewentualne zmiany temperatury skończyć się mogą bardzo źle. Trzeba zatem sięgnąć po dewary.

Naczynia do ciekłego azotu cechować się muszą także cechować dużą odpornością mechaniczną na uszkodzenia. Na ogół produkowane są z odpornych na korozję stopów metali. Dewary mogą mieć różną pojemność, którą warto dopasować do swoich potrzeb. Waha się ona od kilku do kilkudziesięciu litrów. 

Jakie rodzaje naczyń do ciekłego azotu można wyróżnić?

Naczynia Dewara dostępne są w sprzedaży w różnych rodzajach do wyboru. Zbiorniki biologiczne są przykładowo wyposażone w kanistry, a więc ruchome zasobniki wewnętrzne, które służą do umieszczenia w środku zamrożonego materiału biologicznego. Często posiadają dodatkowo specjalny system chroniący próbki przed zniszczeniem. Warto także wspomnieć o naczyniach transportowo-magazynowych. Jak sama nazwa wskazuje, służą one do magazynowania i przewożenia ciekłego azotu. W tym przypadku gaz wypełnia całą dostępną przestrzeń. Takie dewary wykorzystywane są np. w medycynie czy gastronomii. Cieszą się na rynku bardzo dużą popularnością. 

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%