* dostarcza Twojemu dziecku energii i składników pokarmowych, co zapewnia utrzymanie odpowiedniego poziomu koncentracji w czasie lekcji i przekłada się na wyniki w nauce;
* wpływa na sprawność i siłę fizyczną oraz dobre samopoczucie dziecka, kształtuje prawidłowe nawyki żywieniowe, w tym zwyczaj regularnego spożywania posiłków;
* zmniejsza chęć sięgania po słodkie i często niezdrowe przekąski.
* kanapka to smaczny i zdrowy pomysł, jeśli ją prawidłowo skomponujemy. Najlepiej, aby zawierała pieczywo razowe i do wyboru np. ser, twaróg lub chudą wędlinę oraz warzywo, np. liść sałaty, plasterki pomidora, ogórka, papryki. Do śniadaniówki warto dołączyć owoc sezonowy lub warzywo jako źródło witamin;
* do picia najbardziej polecana jest woda mineralna, ale mogą być to również napoje mleczne, herbatki owocowe (najlepiej bez dodatku cukru), soki warzywne i owocowe.
* uczniowie przebywający w szkole do 6 godzin powinni zjeść jeden posiłek – drugie śniadanie lub ciepłe danie;
* dzieci, które spędzają w szkole ponad 6 godzin, powinny zjeść co najmniej dwa posiłki.
Przy zbyt długich przerwach pomiędzy posiłkami dochodzi do znacznego spadku poziomu glukozy w krwi, co wpływa na zmniejszenie wydolności fizycznej i umysłowej, obniżenie zdolności koncentracji czy rozdrażnienie. Należy pamiętać także o tym, że pobyt ucznia w szkole wydłuża się w przypadku dojazdów czy zajęć dodatkowych realizowanych po lekcjach. Kolejnym problemem jest niezjedzone śniadanie przed wyjściem do szkoły, dlatego tak ważną rolę w takiej sytuacji odgrywa drugie śniadanie.
Źródło: pacjent.gov.pl
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz