Wiadomo, że mineralna gęstość kości (BMD) gwałtownie spada po menopauzie, a kobiety w wieku powyżej 50 lat częściej doświadczają złamań szyjki kości udowej. Złamania te często prowadzą do hospitalizacji, utraty niezależności, pogorszenia jakości i skrócenia długości życia.
Spożywanie suszonych śliwek zapobiega utracie tkanki kostnej i zmniejsza ryzyko złamań - ogłoszono podczas wirtualnego światowego kongresu osteoporozy, osteoartrozy i chorób układu mięśniowo-szkieletowego.
Jak wykazały nowe badania naukowców z Pennsylvania State University, codzienne spożywanie suszonych śliwek pozwalało zachować gęstość mineralną kości (BMD) w stawie biodrowym i chroniło przed zwiększonym ryzykiem złamań u kobiet po menopauzie.
"To ekscytujące, że dane z naszego dużego, randomizowanego, kontrolowanego badania przeprowadzonego na kobietach po menopauzie wykazały, że spożywanie od 5 do 6 suszonych śliwek dziennie wykazało korzyści w zakresie ochrony przed utratą masy kostnej w stawie biodrowym - powiedziała główna badaczka, prof. Mary Jane De Souza z Pennsylvania State University. - Nasze dane potwierdzają skuteczność stosowania suszonych śliwek do ochrony stawu biodrowego przed utratą masy kostnej po menopauzie. Dane te mogą być szczególnie cenne dla kobiet po menopauzie, które nie mogą zastosować terapii farmakologicznej w celu zwalczania utraty masy kostnej i potrzebują alternatywnej strategii".
Także wcześniejsze badania kliniczne dotyczące kobiet po menopauzie wykazały obiecujący wpływ, jaki codzienne spożywanie suszonych śliwek może mieć na zapobieganie utracie masy kostnej. Jednak nowe badanie jest największym jak dotąd - dotyczyło 235 kobiet po menopauzie. Kobiety, które spożywały 50 gramów suszonych śliwek (5-6 śliwek) dziennie przez rok, utrzymały BMD stawu biodrowego, podczas gdy te, które nie jadły suszonych śliwek (grupa kontrolna) znacznie straciły na masie kostnej. Ponadto w grupie kontrolnej wzrosło ryzyko złamania szyjki kości udowej w porównaniu do osób jedzących suszone śliwki.
"Garść suszonych śliwek można łatwo dodać do stylu życia każdego — mówi Andrea N. Giancoli, Doradca ds. Żywienia w California Prune Board. - Śliwki pasują do wielu smaków i konsystencji i dobrze sprawdzają się w zindywidualizowanych planach żywieniowych. Naturalnie słodki smak suszonych śliwek sprawia, że są uniwersalnym składnikiem lub wygodną przekąską dla każdego".
Dostarczające około 100 kalorii na porcję suszone śliwki zawierają dużo witamin i składników odżywczych, o których wiadomo, że wpływają na stan kości: boru, potasu, miedzi i witaminy K. Suszone śliwki są również bogate w związki fenolowe, które działają jak antyoksydanty. Są zawsze dostępne, niedrogie i nie trzeba ich przechowywać w lodówce. (PAP)
Autor: Paweł Wernicki
Świętujmy razem Dzień Seniora w Gminie Police!
To samo z programem markerów nowotworowych 300 na powiat policki to jakis zart
ANNA
13:52, 2025-11-05
Świętujmy razem Dzień Seniora w Gminie Police!
Dla kogo jest ten Dzień Seniora, jeśli już po dwóch godzinach nie ma wejściówek na imprezę.Zostały pobrane grupowo przez grupę uniwersytetu 3 wieku i koła emerytów i rencistów zakładów.😥😡👎
Emeryt
12:37, 2025-11-05
W Mścięcinie odsłonięto rzeźbę Mściwoja
z krwi i kości. trzykrotnie pokonał Ocean Atlantycki na kajaku. Aleksander Doba, to jest bohater !!! O innych jego wyczynach zmilczę, choć też są warte pamięci. A wy stawiacie wyimaginowanego Mściwoja wg prl-owskiej legendy? Zazdrośnicy, czy któryś z was przepłynął choćby bajoro Głębokie w poprzek? Nie, mali ludkowie ! Wy będziecie klasztory odbudowywać na chwałę watykańskiego okupanta !@
Mamy bohatera
10:15, 2025-11-05
Grupa Azoty opublikowała strategię do 2030 roku
Najwyższa pora przestawić Zakłady na produkcję chemii potrzebnej do wytwarzania materiałów wybuchowych,amunicji do armat i tego wszystkiego co potrzebuje wojsko. Chromolić nawozy,bo to nie da zysku. A produkcja zbrojeniowa to najlepszy biznes. To zawsze będzie potrzebne.
Policzanin
20:28, 2025-11-04
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz