Masz ten mak w kuchni? Lepiej sprawdź etykietę. GIS ostrzega przed jego spożyciem – w jednej z partii wykryto niebezpieczne substancje. Produkt już znika z półek.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu partii produktu, który można znaleźć w polskich domach – chodzi o mak marki KRESTO.
W jednej z partii wykryto przekroczony poziom alkaloidów opium, czyli naturalnych związków mogących działać toksycznie na organizm człowieka. Spożycie tego produktu może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia.
Zagrożenie wykryto podczas rutynowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Ocenę ryzyka potwierdzili również eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego.
Problem dotyczy konkretnej partii produktu:
W komunikacie wskazano, że zawarte w produkcie związki chemiczne mogą stanowić ryzyko szczególnie dla osób wrażliwych – dzieci, seniorów, osób z chorobami przewlekłymi czy kobiet w ciąży.
Firma VOG Polska rozpoczęła już wycofywanie produktu z rynku. Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje cały proces i współpracuje z producentem.
GIS apeluje do wszystkich konsumentów, którzy zakupili ten mak, aby nie spożywali produktu z tej partii. W razie niepokojących objawów po jego spożyciu należy skontaktować się z lekarzem.
Źródło zdjęcia głównego: Obraz AS Photograpy z Pixabay
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu police24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz