W wielu domach świętowanie rozpoczyna się już Wigilią, nazywaną regionalnie Gwiazdką. Zgodnie z tradycją do uroczystej kolacji zasiada się po pojawieniu się na niebie pierwszej gwiazdki – symbolu tej, która prowadziła Trzech Króli do betlejemskiej stajenki.
Najważniejszym momentem wieczerzy wigilijnej jest łamanie się opłatkiem i składanie życzeń. Opłatek od wieków pozostaje symbolem pojednania, przebaczenia oraz miłości. Na stole nie może zabraknąć pustego miejsca – dla nieobecnych, zmarłych lub niespodziewanego gościa.
Tradycja mówi także o liczbie potraw. Źródła historyczne, m.in. dawna literatura kulinarna, wskazują różne zwyczaje – od 9 dań w domach mieszczańskich po 13 u magnatów. Współcześnie najczęściej spotyka się 12 potraw, choć ważniejsza od liczby jest symbolika i wspólnota przy stole.
Wśród wigilijnych smaków królują: barszcz z uszkami, karp, pierogi z grzybami, kutia, makiełki czy kompot z suszonych owoców.
Boże Narodzenie w Polsce to przede wszystkim święto rodzinne. Choinka, kolędy, szopki i prezenty tworzą niepowtarzalny klimat. W zależności od regionu prezenty przynosi Święty Mikołaj, Dzieciątko (Górny Śląsk), Aniołek (Galicja i Śląsk Cieszyński) lub Gwiazdor (Wielkopolska, Kujawy, Pomorze). Wśród Polaków na Kresach Wschodnich może być to także Dziadek Mróz.
Centralnym punktem nocy wigilijnej jest Pasterka – uroczysta msza święta odprawiana na pamiątkę hołdu pasterzy oddanego nowo narodzonemu Jezusowi.
W gminie Police pasterki odbędą się według następującego porządku:
25 grudnia obchodzimy pierwszy dzień Bożego Narodzenia, natomiast 26 grudnia, w drugi dzień świąt, Kościół wspomina św. Szczepana, pierwszego męczennika chrześcijaństwa.